English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

SZEGED BEMUTATÁSA
2006. 25.,
Szegedi szállás szálláshelyek.Szged bemutatása, látnivalói, nevezetességei.

Szeged, a hagyományok, a kultúra, az egyetemek és fesztiválok városa. Árnyas parkjaival, modern sétálóövezeteivel, változatos szökőkútjaival kellemes időtöltést ígér vendégeinek.


LÁTNIVALÓK

Szegedi Nemzeti Színház
A napfény városának nevezett Szeged egyik legtündöklőbb "sugara" a Szegedi Nemzeti Színház. Az ismert bécsi tervezőpáros Fellner és Helmer tervei alapján 1883 óta ékessége a Tisza-part környékének. Avatása után másfél évvel leégett. A legutolsó rekonstrukció 1978-tól 1986-ig tartott.

Szegedi Nemzeti Színház Szeged

Az előcsarnokban több gobelin, a mennyezet és a páholy mellvédek díszeiben másfél kiló 23 karátos arany található. A társalgóban elhelyezett tükrök, a sárgaréz kapaszkodó korlátok, a falakat ékesítő maszkok érdekesek és elegánsak. . Az épület előtti kovácsoltvas lámpatestek és padok a régi idők hangulatát idézik.

Kakasos templom
Nem nagyságával, inkább nemes arányaival, szépen megformált részleteivel hat a szemlélőre. Schulek Frigyes tervezte, s 1883-ban készült el. Az észak-német gótika hangulatát idéző templom tetején vörösréz szélkakas forog - emiatt hívják a szegediek az épületet "kakasos" templomnak.

 

Új református templom
Buzogányhoz hasonló, napsugárdíszes tornyát már a messziről látni. A kapumozaikján Isten báránya arany mezőből nézi a ki- és belépő híveket.

Kakasos templom Szeged

Amikor az esti istentiszteletre meggyújtják a lámpákat, kívülről is elnézegethetjük a nagy, színes üvegablakokat, amelyek (akárcsak a mozaik) Gáborjáni Szabó Kálmán tervei nyomán készültek.

 

Szerb templom
A görögkeleti szerb templom tetejét egyetlen torony található. A főhomlokzat ívelt timpanonja, az erősen tagolt főpárkány, s a fali vázák is megérdemlik a figyelmet. A templombelsőben különleges, ódon hangulat fogad: a képekről komoly arccal lenéző szentek, a nehéz ezüst- és üveglámpák, füstölgő tömjén és gyertyafény... Az arannyal dúsan díszített ikonosztáz előtt érdemes leülni egy kis időre. A Szent Miklósnak ajánlott templomot 1778-ban emelték.

 

Reök-palota
A szegedi szecessziós építészet legjelentősebb emléke a Tisza Lajos körút 56. számú épület. Mintha szobrász keze alkotta volna a házat: hullámvonalú erkélyek, virágmintás oszlopfők, az emeleti ablaksor magasságában körbefutó frízek - s mindez művészi finomságú kidolgozásban. A Reök-palota a francia Art Nouveau növénydíszes világát idézi föl.

Reök-palota Szeged

A fiatalon elhunyt, kiváló építész, Magyar Ede tervezte a házat, amelyre Reök Iván vízépítő mérnöktől kapott megbízást. Az építtető Munkácsy Mihály unokaöccse, nagy műveltségű, a művészet szépségeire fogékony ember volt. Ennek köszönhető, hogy a családi lakóház tervezésekor szakítani mertek a korszellemben uralkodó historizmussal.

Múzeum
A timpanont tartó korinthoszi oszlopok előtt kétoldalt Szókratész és Homérosz szobrai vigyáznak az ölükbe évtizedek óta fölkapaszkodó gyerekekre. A bejárat mellett két múzsa őrködik: Klió és Euterpé között léphetünk beljebb. Hun- és avarkori állandó kiállításán a honfoglalás idejéből megmaradt tárgyi emlékeken kívül, a híres nagyszentmiklósi kincsből is láthatunk páratlan szépségű aranyedényeket, valamint az Attila-kard másolának tartott szabályát is megnézhetjük.
Az életnagyságú viaszfigurákkal berendezett jurtában a hétköznapi élet eseményei elevenednek meg. Egy másik teremben üvegfal mögött berendezett, természethű környezetben néznek ránk üvegszemükkel az élethűen preparált állatok remek példányai.

Szeged Múzeum

A néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény is igen gazdag, de a festmények rajongói sem csalódnak: Mednyánszky, Rippl-Rónai, Czóbel, Aba-Novák és Szőnyi István képei várják őket. A kazettás mennyezetű díszterem téglavörös falain is olajképek lógnak. Itt látható Vágó Pál hatalmas méretű árvízi festménye is, amelyen Ferenc József szemléli komoran a romba dőlt várost.
Az emeleti folyosón Munkácsy Honfoglalásának két vázlata függ: játékosabb kedvű látogatók összehasonlíthatják a két képet, s fölfedezhetik a különbségeket. A végleges változat az Országház Vadász-termébe került.

"Sóhajok hídja"
A velenceinek mintájára épült 1883-ban, hogy a Bérházban megszálló Ferenc József közvetlenül átjárhasson a városházán.

 

Kass-gyűjtemény
Kass János grafikusművésznek a szülővárosa részére adományozott alkotásait mutatja be.

 

Sóhajok hídja Szeged

SZEGED FÜRDŐI

Részletekért kattintson a feliratra!

 

Képtár
Sebestyén Endre tervei szerint iparcsarnoknak épült 1936-ban.

Jerney-Ház
Az eklektikus stílusú ház Bachó Viktor tervei szerint 1884-ben épült. Első emeletén lakott 1931 őszétől 1932 elejéig Radnóti Miklós.

Kiss Dávid-ház
1872-ben eklektikus stílusban épült. Először ez választotta ketté a korábbi nagy- vagy főpiacot, 1860-tól Széchenyi teret, és adott alkalmat kisebb felének elnevezésére az utolsó éveiben itt lakó Klauzál Gáborról. A Kiss Dávid-ház lett a mérce, amelyhez a tereket elválasztó két másik ház, a Víz után pedig a Széchenyi tér, sőt az egész belváros "palotái" igazodtak. A Kiss Dávid-házban lakott 1925 tavaszán két hónapig Szabó Dezső. Itt írta "Segítség!" című regényének egy részét és több elbeszélését.

Lengyel-palota
1883-ban a színházépítő Fellner Ferdinánd és Helmer Herman tervezte és építette Lengyel Lőrinc bútorgyáros számára. Az 1985-ben fölújított ház földszintjén nyílt meg a Kis Virág cukrászda. E ház helyén, a korábbi házban lakott Klauzál Gábor (1804-1866), az első népképviseleti kormány ipar-, kereskedelem- és földművelésügyi minisztere, Szeged országgyűlési képviselője. Rá a Kelemen utcai oldalon elhelyezett márványtábla emlékeztet.

Hősök kapuja
Porta Heroum Pogány Móric tervezte, 1936-ban készült el. Kétfelől mészkőből faragott honvédszobrok emlékeztetnek az első világháború áldozataira.

Vármaradvány
A víz után lebontott várból a kései (1751-bol való) Mária Terézia-kaput meghagyták. Sokáig vendéglo volt, most a múzeum várostörténeti kiállítása van benne.

Baghy Gyula Szüloháza
Julio Baghy néven az eszperantó irodalom világszerte számon tartja.

 

Fogadalmi templom
Építését, az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból még 1880-ban határozta el Szeged törvényhatósága. Schulek Frigyes tervei Foerk Ernő dolgozta át. Csak 1913-ban foghattak építéséhez, s 1914-ben a világháború miatt félbe is kellett hagyni.1923-ban folytatták az építkezést, a tér kiépítésének befejeztével, 1930-an szentelték fel.

Fogadalmi templom Szeged

Pick Szalámigyár
Érlelo tornya a Tisza-part jellegzetes képéhez tartozik. Régen a folyóról fölszálló pára az érlelés sajátos föltétele volt. Ma zárt térben, légkondicionálással érlelik a szalámit.

Új Híd
Hazánk második leghosszabb hídja 758 m., szép kilátást nyújt a Tisza és a Maros torkolatára.

Fehér Tó
A Fehér-tó háromszög alakú, alapjával Szeged felé nézo, 13 km2 területu szikes medence, 80 m körüli tengerszint fölötti magasságával az Alföld csaknem legmélyebb pontja. Csapadékvizek táplálják, déli szegélyén halgazdaság muködik.

Vadaspark
A különbözo állatok földrészek szerint vannak elhelyezve. A dél-amerikai kontinens változatos élohelyeit, esoerdok, pampák és magashegységek 7 hektáros területen fedezhetik fel a látogatók. Ázsia állatai közül a gibbonok nemcsak félelmetes akrobata mutatványaikkal nyugözik le a látogatókat, hanem csodálatos énekükkel is. A távoli tájak különleges fajainak bemutatása mellett megismerkedhetünk a hazai élovilággal is.

Szegedi vadaspark

SZEGEDI SZÁLLÁSHELYEK

City Hotel Szeged***

City Hotel Szeged ***

Szeged

Belvárosi szálloda ingyenes parkolóházzal...
Részletek »

Mátyás Panzió Szeged

Mátyás Panzió Szeged

Szeged

Szegeden az Alsóvárosi Ferences Templom közelében, műemléki környezetben, csendes, nyugodt helyen található a Mátyás Panzió.
Részletek »

Tisza Hotel Szeged

Tisza Hotel Szeged

Szeged

A belváros szívében, Szeged főterén - a Széchenyi téren - 120 éves műemlék értékű épületben helyezkedik el a város és a régió legpatinásabb szállodája a Tisza Hotel***...
Részletek »

Tisza Sport Hotel Szeged

Tisza Sport Hotel Szeged

Szeged

A Tisza Sport Hotel - a legzöldebb szálloda Szegeden - csendes kertvárosi környezetben található, 200 méterre a "Napfényfürdő" Aquapolistól...
Részletek »

Tisza Panzió Szeged

Tisza Panzió Szeged

Szeged

A közelmúltban felújított Tisza Panzió kényelmes, kedvező árfekvésű szállást kínál átutazó vendégeknek is...
Részletek »

Mátrix Hotel Szeged

Mátrix Hotel Szeged

Szeged

A családias hangulatú Hotel Mátrix Szeged városközpontjában található a Tisza partjának közelében...

Részletek »

 

Fotók a településről


 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!