English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

KŐSZEG BEMUTATÁSA
2006. 02.,
Kőszegi szálláshelyek, szállás. Kőszeg bemutaása. Kőszeg látnivalói.

 

A Kőszegre látogatók Magyarország ékszerdobozának hívják Kőszeget, ahová mindig érdemes visszatérni. Mindez a gyönyörű környezet, a szubalpin klíma, a számtalan történelmi emléknek köszönhető.

Kőszeg a gazdag történelmi hagyományairól, szinte sértetlen állapotban megőrzött történelmi építményeiről vált híressé. Magyarországon talán egyedülálló jelenség a becsületkassza, amibe a kapuk elé kitett zöldség és gyümölcs árát lehet tenni.

Az itt élő emberek megbízható vendégszerető emberek.

 

LÁTNIVALÓK

Jurisics-vár

Az egykori földesúri vár a városfallal és várárokkal körülvett Belváros északnyugati sarkában helyezkedik el. A város többi részétől még külön vizesárok választotta el. A vár bejárata előtt elhelyezkedő elővárat is vizesárok, vette körül. A belső-vár szabálytalan négyszög formájú, két oldala egybeesik a városfal vonalaival. Az elővár formája és elhelyezése, viszont teljesen független a városfalak s utcák rendszerétől.

Ez azzal magyarázható, hogy a mostani városszerkezet kialakulásakor már fennállott az elővár.

Jézus Szíve-plébániatemplom

Jézus Szíve-plébániatemplom a Várkör Fő téri torkolatában áll. Az egykori Korona kávéház helyére épült, neogótikus stílusban, 1892-1894-ben. Tervezője a bécsi Ludwig Schöne volt. A csarnoktemplom háromhajós, csonka kereszthajóval. Szentélye sokszögzáródású. A templom 57 méteres tornya a bejárati homlokzat felett áll, mellette látható két fiatorony. A templom homlokzatának egyik szép részlete a bal oldali mellékhajó bejárata. A templombelsőben a bejárat felett helyezkedik el a tört mellvédfalas karzat. Orgonája 1894-ben készült, a Rieger testvérek üzemének munkája. A templom berendezési tárgyai között találhatók szép középkori és barokk ötvösmunkák, amelyek korábban a Szent Jakab-templomban voltak.

Hősök kapuja

Városház utca a Hősök kapujánál végződik. A kapu tornyát 1932-ben, a török ostrom 400. évfordulóján építették eklektikus stílusban, Opaterny Flóris tervei alapján. Az egykori Alsó-kapu a városvédelmi rendszer és a belvárosi forgalom legfontosabb objektuma volt. Jelentőségére utal az a tény is, hogy a dél-nyugati sarkon álló Öreg-toronynak (Zwinger) mint külső pozíciós bástyának is védelmeznie kellett az Alsó-kaput a támadó ellenségtől.

A mai Hősök tornyában 1977 óta Ismét Múzeum működik, a Jurisics Miklós Múzeum állandó kiállításokra, valamint időszaki kiállításokra alkalmas termei találhatók itt. Legfelsőbb terméből ki lehet lépni a torony külső panorámafolyosójára. Nagyobb ünnepeken ma is megszólal az alkalmi toronyzene erről az erkélyfolyosóról.

Városháza

A Városháza Magyarországon talán az egyetlen olyan középület, amely létrejöttétől a mai napig megőrizte eredeti rendeltetését.

A Stadthaus vagy szenátusház az 1328-1876 között széles önkormányzati jogokkal rendelkező város helyi kormányzati épülete volt, amely a közigazgatás 1876-os reformjától 1949-ig a polgármesteri hivataloknak is helyet adott.

Mint a város mindenkori közéletének központja, szerencsésen kapcsolódott az egykori főtér, a belső piactér (ma Jurisics tér) életéhez.

Sgraffitós-ház

Sgraffitós-ház néven a legismertebb Kőszegen a Jurisics-tér 7. sz. háza. Nevét a homlokzaton látható díszítésről kapta. (Ennek a díszítésmódnak a lényege, hogy a falra két vagy több, különböző színű vakolatréteget raknak, majd a felső, világosabb réteget a kívánt minta szerint eltávolítják. Ezt az Itáliából származó eljárást Kőszegen is sok helyütt alkalmazták.)

Városkút

A Jurisics tér egyik dísze az egykori Városkút. 1766-ban létesítette a város egy korábbi láncos kút helyén, amelynek egykori létezését írásos adatok bizonyítják. A copf stílusú, finom arányú kútház eredetileg zárt volt a múlt században készült fényképek tanúsága szerint, s az ablakszerű nyílásokat zsalugáterek fedték. 1818-1824 között klasszicista stílusban a nyílások kibontásával átformálták.

Szent Imre-templom

A templom 1615-1618 között készült el. Építésére egy Walent Marx nevű kirschlagi osztrák építőmesterrel kötöttek szerződést. A templom mai formájában gótizáló, késő reneszánsz épület.

Szentháromság-szobor

A szobrot a pestis leküzdésének emlékére emelték 1713-ban. A kőszegi pestisszobor egyike a legkorábbi magyarországi Szentháromság-szobroknak. A mű hármas tagozódású: talapzatból (posztamens), oszlopból és szoborból áll. A nyolcszögletű, tagolt talapzat kiugratott sarkain négy szent szobra emelkedik. Elöl, jobb oldalon Szent Rókust látjuk vándorbottal, lábánál kutyával, baloldalon Szent Sebestyén ókeresztény vértanú nyílvesszőkkel átdöfött alakja látható.

Mária-szobor

A Jurisics tér elliptikus vonalú, lépcsőzetesen kiemelt részén áll a Mária-szobor. A szobor 1739-ben készült, Lorenz Eisenköbel soproni kőfaragómester munkája volt, akit a város a Mária-kultusz ellen tiltakozó protestánsokra kivetett pénzbírságból fizetett meg.

 

Forrás: Kőszeg város honlapja www.koszeg.hu


KŐSZEGI SZÁLLÁSHELYEK

 

Hotel *** Írottkő Kőszeg

Hotel *** Írottkő Kőszeg

Kőszeg

A megszépült, felújított Hotel*** Írottkő 52 szobájának (max. 110 fő) mindegyike fürdõszobás, telefonnal, színes televízióval, rádióval és minibárral felszerelt...
Részletek »

Alpokalja Panzió Kőszeg

Alpokalja Panzió Kőszeg

Kőszeg

Barátságos, családias hangulatú panziónk Kőszegen az Alpok lábánál található, festõi látványt nyújtva a Kõszegi hegységre...
Részletek »

 

KÖZELI TELEPÜLÉSEK, SZÁLLÁSHELYEK

Bük
Sárvár
Sopron
Szeleste
Szombathely

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!

Fotók a településről és környékéről

Kattints a kisképre a nagyobb fotók megtekintéséhez!