English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

TIHANY BEMUTATÁSA SZÁLLÁSHELYEK
2007. 14.,
Tihany látnivalói. Tihanyi szálláshelyek szállások.

Tihany nem csak a Balaton, de Magyarország gyöngyszeme. Vonzereje elsosorban az apátsághoz kapcsolódó történelmi és kulturális emlékek, valamint az egyedülálló természeti környezet ötvözve a Balaton kínálta felüdüléssel.
A Balaton - Közép- Európa legnagyobb sekély vizu tava - tektonikai süllyedésekkel keletkezett, mintegy 25 ezer évvel ezelott. Ebbe nyúlik be a Tihanyi- félsziget, amely a tavat két medencére osztja. A mediterrán táj markáns képét a vulkanikus erok évmilliókkal ezelott alakították ki, amelyrol napjainkban a két óriási méretu kalderra tanúskodik.

 

LÁTNIVALÓK


Bencés Apátság barokk temploma
Lécs Ágoston apát irányításával megépített barokk templom belso berendezését Sebastian Stuhlhof faszobrász és mubútorasztalos készítette 1754-1779 között.
A berendezések és a fából faragott aranyozott szobrok a közép-európai barokk muvészet kiváló alkotásai.

Bencés Apátság barokk temploma Tihany

Ezeket méltón egészítik ki az 1889-90-ben végzett restaurálás során Lotz Károly, Székely Bertalan, Deák-Ébner Lajos által festett mennyezeti faliképek. A templombelso felújítása 1996-ban fejezodött be.

 

Bencés Apátsági Múzeum
A múzeum a templommal egyidoben épült rendházban kapott helyet. A négyszögletes egyemeletes épülettömb a templom déli falához csatlakozik, az épületszárnyak négyzetes alakú belso udvart zárnak körül. A rendházban lakott Magyarország utolsó uralkodója Habsburg IV. Károly király és Zita királyné, mikor az antant hatalom 1921. október 26-31. között az apátság épületébe internálta, mielott Madeira szigetére számuzték. Az épületben ismét szerzetes közösség él. Az új kiállítóterem, melybe a templomon keresztül juthat a látogató, idoszaki kiállításoknak ad helyet.

 

András kriptája
I.András király által, 1055-ben - a monostor alapításával egyidejuleg - épített háromhajós román csarnokkripta az egyetlen korabeli épségben fennmaradt magyarországi királyi temetkezohely. A kriptában nyugszik az 1060-ban elhunyt király.

Tihany - András kriptája

A népi építészet emlékei
Tihany középkori eredetű, hagyományos kultúrája az 1950-es évekig élonek mondható. A vár, ill. az apátság birtokán dolgozó tihanyi lakosok jellemzoen szegények voltak, ez építészetükben is megmutatkozott. Gyakran egy telken több egyszoba-konyhás zsellérházat is építettek. A házakban jellemzoen középen volt a füstös konyha - a füst a kémény nélküli házteton és az ajtón távozott - amit a 19. században felváltott a szabadkéményes, füstelvezetésu konyha. A konyha mellett volt egy szoba, a másik oldalon a kamra, pajta és istálló. A konyhában kemencével, a szobában ún. szemes cserépkályhával fűtöttek. A házak fala sövényfonású tapasztott fal, fehérre meszelve és sárba rakott jellegzetes szürke színu tihanyi bazalttufa kofal, fedele nád. Bútorzata több korosztályt kiszolgáló keményfából készült. A számos műemlék jellegű házból ma eredeti állapotban, berendezve látogatható a Pisky sétányon az ún. parasztgazda háza, és a hálászcéh

háza,  a Batthyány J. utca végén a fazekasház, a többi védett ház ma is lakott vagy egyéb turisztikai célokat szolgál.

 

Református templom, harangláb
A református templom 1793-ban épült, egyszeru téglalap alaprajzú építmény, ettol nyugatra emelkedik a négy fehér pilléren álló zsindellyel fedett, ma is használt harangláb.

Református templom, harangláb Tihany

 

Babamúzeum
Visszhang u. 4.

 

Skanzen, Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Pisky Sétány 12.


Magyar Királyok Történelmi Panoptikum

Tihany Babamúzeum

 

TIHANYI SZÁLLÁSHELYEK

 

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!