English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

SIMONTORNYA BEMUTATÁSA
2007. 05.,
Simontornya szállás, szálláshelyek. Simontornya bemutatása. A simontornyai vár.

Simontornya Kelet-Dunántúl közepén, két tájegység, a Mezőföld és a Tolnai-hegyhát, találkozásánál fekszik. A Sió kettészeli a város belterületét, amely egy kissé elfordul a folyótól. Simontornya a Sió-Sárvíz völgyének északi kapuja. Talán e fontos hadászati szempont is szerepet játszott abban, hogy Salamon fia, Simon a XIII. század végén e helyen építette fel azt a tornyot, melyről nevét kapta a település. Budapesttől 110 km, Székesfehérvártól 50 km a Balatontól (Siófok) 40 km távolságra található.

 

LÁTNIVALÓK

 

Simontornyai Vár
A Sió árterületének ingoványai között, a mocsaras síkság és a dél felől felnyúló dombok találkozásánál a XIII. század 70-es éveiben keletkezett a Dél-Dunántúl egyik legfontosabb erőssége, a simontornyai vár. Nevét a Döröcske nemzetiségbeli Salamon fia Simon alországbíró után kapta, aki az első várat építette ezen a helyen.

Simontornyai vár

Ez a vár a mai várudvar körül négyszögben húzódó falakkal volt körülvéve, s a keleti oldal mentén a ma is álló palotából és az ehhez északkeleten csatlakozó toronyból állott. Az egykori torony: a névadó Simon-tornya ma már nem létezik, csupán a pincében láthatók közel 2 méter vastag alapfalai.

A palotaszárny földszinti termeiben állandó kiállítás mutatja be a vár történetét. Az északi szárny védőépületében az egykori lovagterem maradványai láthatók. Itt van elhelyezve a kőtár és a helyreállítás menetét szemléltető kiállítás. A kaputorony emeleti szobája őrzi a vár legszebb kandallóját, amely egyedülálló a mai Magyarországon.

Simontornya vár szállás

Ilyen toszkánai eredetű renaissance kandallók álltak a budai és nyéki királyi palotákban és több más főúri várkastélyban.

 

SIMONTORNYAI SZÁLLÁSHELYEK

 

Gála Panzió Simontornya

Gála Panzió Simontornya

Simontornya

A Gála Panzió családias környezetben, kedvező áron kínál magas minőségű szállást.
Részletek »

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!