English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

PÉCS BEMUTATÁSA
2006. 30.,
Pécsi szálláshelyek - Pécs szállás. Pécs, a mediterrán hangulatok városa, mely kivételes adottságokkal rendelkezik. Pécs látnivalói, színház, fürdő, szálláshelyek.
f

Pécs, a mediterrán hangulatok városa, mely kivételes adottságokkal rendelkezik. A mecsekalját ?az Isten is bortermő vidéknek teremtette?, s ezt az emberek időben észre is vették, hiszen 2000 éve termesztenek itt szőlőt.

Sajátos hangulatú, igazi egyetemi város Pécs, mely fiatalos lendülettel teli, régi történelmi emlékhelyek, és sokszínű kulturális programok színtere. A régi történeti korok szerelmesei sok érdekes emléket nézhetnek meg itt. De érdemes egy kicsit el is veszni a városban, mert itt is, ott is parkok, kutak, kültéri szobrok bújnak meg a régi és újabb építésű épületek között.

 

 

 

LÁTNIVALÓK

 

 

Ókeresztény-sírok

Napjainkban már látogatható azoknak az ókeresztény sírkamráknak egy része, melyet a Szent István tér alatt tártak fel a régészek. Az északi (nyitott) teremben az egymásra való temetés bizonyítékaként több rétegben elhelyezkedő sírok vannak. A nyugati helyiségben található, eredetileg boltozott, duplasír falait kerítésminta díszíti, jelezve azt, hogy az elhunyt a Paradicsom határain belülre került. A falakon latin nyelvű, feliratos téglák vannak kiállítva, míg a vitrinekben itt feltárt sírok leletei - többek között egy veretes ládika látható.

 

Csontváry múzeum

A századfordulón emelt neoreneszánsz épületben 1973-ban nyílt meg a magyar festészet magányos óriásának, Csontváry Kosztka Tivadarnak (1853-1919) a kiállítása. Életművének pályája mintegy másfél évtizedbe fogható be, alkotásainak száma alig haladja meg a százat, mégis az eredetileg gyógyszerész alkotó a modern festészet egyik legjelentősebb képviselője. Itt található legismertebb műve, a Magányos cédrus is.

Csontváry múzeum Pécs

 

Janus Pannonius Múzeum

A XVIII. század végén épült, barokk stílusú épület. Főhomlokzata copf stílusú, oldalhomlokzata a klasszicizmus korában végzett átalakításra enged következtetni. Kapualjában a XIX. századból való két szép vasrácsos kapu látható. A régészeti osztály állandó kiállítása: Baranya története az őskortól az Árpád-korig.

Püspöki palota

Az épület középkori eredetű, a XVII. Század végén Klimo György püspök nyugati irányában bővítette. Keleti homlokzatának mai képe 1838-1852-bol való. Kapuja klasszicizáló stílusú. Keleti homlokzatán látható Varga Imre fémből készült Liszt Ferenc szobra.

Püspöki palota Pécs

Bazilika

A székesegyház mai formája az 1882-1891-ig tartó átépítéskor alakult ki. A munkálatokat Dulánszky Nándor püspök megbízásából Schmiedt Frigyes építész vezette. Ekkor nyerte vissza eredeti román jellegét és lett európai hírű nemzeti kincsünk.

A templom hossza 70 m, szélessége 40 m, a tornyok magassága 60 m.

A déli homlokzaton Antal Károly újonnan készített 12 apostolszobra áll. A szentély főhajójának képei az Újszövetségi Szentírás eseményeit ábrázolják, a mellékhajók falain pedig Szent Péter apostol esetének jelenetei láthatók. A képeket Andräe Károly (Köln) festette. A főhajó falait Beckerath Mór (München) az Ószövetségi Szentírás eseményeiből vett képei díszítik. Ugyancsak ő festette meg a mellékhajó falain Szent Pál apostol életét. A kóruson 71 változatú orgona áll, a volt pécsi Angster orgonagyár műve, amelyet 1975-ben újjáépítettek.

Az altemplom a székesegyház legrégibb része, 5 hajós és 5 m magas. A lejárati lépcsőinél látható domborművek (Biblia pauperum) Zala György szobrászművész alkotásai, melyeket a XI. század körül készült és itt elhelyezett eredeti művek másolataként készített.

Pécsi Bazilika

A Jézus Szíve és a Corpus Christi kápolnát Lotz Károly falfestményei díszítik. A Mária kápolnában és a Szent Már pécsi püspökről (1036-1070) elnevezett kápolnában Székely Bertalan világhírű falképei láthatók, amelyek a magyar történelem és Szent Mór püspök életének eseményeit jelenítik meg. A Corpus Christi kápolnában látható Szathmáry pécsi püspök piszkei vörös márványból készült és oltárként elhelyezett pastoforiuma 1506-ból. Ugyanitt található a copf stílusú keresztelőkút, amely Aichinger Simon pécsi mester művészi ötvösmunkája 1792-ből.

 

Berényi kút

Berényi pécsi püspökről elnevezett díszes, rokokó vasrácsos kút, a névadó püspök címerével. 1793-ból való, finom kovácsoltvas munka.

 

Szent Ágoston-templom

Helyén eredetileg középkori templom állt, amelyet a törökök dzsámivá alakították át. 1712-ben az Ágoston-rendi szerzetesek temploma lett. Ma római katolikus plébániatemplom.

Liszt Ferenc hangversenyterem

A korábban egyházi művelődési célokat szolgáló épületben ma rangos zenei eseményeket rendeznek.

Barbakán

A kőbástya késő gótikus építmény, íves kőkeretes kapuval, lőrésekkel, a XV. században épült.

Barbakán

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ

 

 

A színház megnyitójára 1895. október 5.-én került sor, fényes keretek között, az akkori Pécsi Napló ünnepi különkiadással köszöntötte a fantasztikus eseményt, a lakosság ujjongott. A társulat e jeles alkalomból Erkel Ferenc Bánk bán című előadását vitte színre, mellyel kirobbanó sikert aratott. Az életveszélyessé vált Pécsi Nemzeti Színház 1986. június 5.-én zárta be kapuit. Az épület egészét érintő felújítás 1991 júniusáig tartott. Ennek során az épület teljesen megújult. A több szín megjelenítésére kiválóan alkalmas forgószínpad, a színdaraboknál a művészi hatás fokozására is alkalmazható 4 részben süllyedő zenekari árok, azonkívül az új fény-, hang- és videórendszer, s a klimatizált nézőtér már mind-mind a modern kor és természetesen a nézők igényeit hivatott estéről estére szolgálni.

PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZ

 

PÉCSI HULLÁMFÜRDŐ

Pécs, Szendrey J. u. 7.

 

 

Pécs belvárosában fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a Pécsi Hullámfürdőt választják. A fürdőnevét a strand egyik medencéjének hullámoztató szerkezete adja. A berendezés óránként 7-8 percig, hozzávetőlegesen 130 cm magas hullámokkal színesíti az idelátogatók kikapcsolódását. Bár a Pécsi Hullámfürdő nem termálvizes fürdő, a magyarországi fürdőkultúrában betöltött történelmi szerepe igen jelentős.

A fürdő jelenlegi területén három medence várja a vendégeket. A fürdőzés mellett különféle masszázsok, szauna és szolárium áll rendelkezésre.

PÉCSI HULLÁMFÜRDŐ
PÉCSI SZÁLLÁSHELYEK
Hotel Milenium Szálló Pécs

Hotel Millennium Szálló

Pécs

Pécs történelmi belvárosában, a Kálvária domb déli oldalán, 5 perc sétaútra a Széchenyi tértől található a háromcsillagos Hotel Millennium szálló.
Részletek »

Szinbád Panzió Pécs

Szinbád Panzió Pécs

Pécs

Szállónk egész évben szünet nélkül várja visszatérő és leendő Vendégeit...

Részletek »

Hotel Barbakán*** Pécs

Hotel Barbakán*** Pécs

Pécs

Szállónk Pécs szívében várja Önt és kedves családját, karnyújtásnyira a látnivalóktól és a szórakozási lehetőségektől...
Részletek »

Corso Hotel Pécs****

Pécs

Szállodánkban mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb enteriőrt, hiszen három különböző stílusú, Trend, Classic és Mediterrán szobastílus közül választhat.

Részletek »

Kolping Vendégház Pécs

Kolping Vendégház Pécs

Pécs

A Kolping Vendégház Pécs történelmi belvárosában, a Dzsámitól 300 méterre található. Csendes, nyugodt környék, mégis minden látnivaló, szórakozási lehetőség karnyújtásnyira megtalálható...
Részletek »

Hotel Laterum Pécs

Hotel Laterum Pécs

Pécs

A 250 férıhelyes három illetve négycsillagos, 18 éve magántulajdonban lévı szálloda-rendkívül kedvezı árfekvéssel-felújított, modern bútorokkal berendezett 2,3 ill 4 ágyas szobákkal és saját parkolóval várja vendégeit...
Részletek »

Mecsek Vendégház Pécs szállás

Mecsek Vendégház Pécs

Pécs

A Mecsek Vendégház Pécsen, a romantikus Tettye városrész szomszédságában, a Mecsek oldalon található...
Részletek »

Retro Hotel és Borgaléria Pécs

Retro Hotel és Borgaléria Pécs

Pécs

A Hotel Retro és Borgaléria Pécs , Pécs belvárosában található, a Király utca (sétáló utca) folytatásaként a ZSOLNAY kulturális negyed szomszédságában, a Tudás központ közelében...
Részletek »

Hotel Makár Sport & Wellness**** Pécs

Hotel Makár Sport & Wellness**** Pécs

Pécs

Univerzális 4*os új pécsi hotel és szabadidőcentrum az egyetemi városrészben, mediterrán zöldövezetben.
Részletek »

Masi Apartman Pécs

Masi Apartman Pécs

Pécs

A Masi Apartman a belváros felett a Tettye park mellett várja vendégeit...
Részletek »

 Pannónia Apartman Pécs

Pannónia Apartman Pécs

Pécs

Pécs történelmi belvárosában 5 éve épült társasházban található a Pannónia Apartman.
Részletek »

Kismélyvölgyi Vendégház Pécs

Pécs
Vendégházunk egy több mint 2000m2-es telken, a Mecsek lábánál, annak egy déli völgyében található, a hegyen Orfű, Abaliget irányába átvezető autó-, kerékpár- és turistautak mentén várja vendégeit.

 Részletek »

PÉCSI KÖRNYÉKI SZÁLLÁSHELYEK
Aranypatkó Lovaspanzió Mecseknádasd

Aranypatkó Lovaspanzió Mecseknádasd

Mecseknádasd

Az Aranypatkó Lovaspanzió a Mecseknádasd és Óbánya között elterülő völgyben, Pécstől 25 km-re, természetvédelmi területen található családias "sváb" vendégfogadó...
Részletek »

Pécsváradi Várszálló

Pécsváradi Várszálló

Pécsvárad

A Pécsváradi Várszálló** Pécsváradon a Zengő - hegység lábánál Pécstől 19 km-re található. Ha kedvelik, az ezeréves helyszínek hangulatát és szívesen kalandoznak a Szent István, Asztrik, Gellért püspök vagy Béla király nyomdokain, látogassanak el hozzánk.
Részletek »

Mandula Vendégház Cserkút

Mandula Vendégház Cserkút

Cserkút

Egy nappali, konyha, étkező egyben, két hálószoba:3x2 ágy+2pótágy, kert tűzrakóhely, csendes környezet, csacsi, bari.
Részletek »

Czanadomb Vendégház Cserkút

Czanadomb Vendégház Cserkút

Cserkút

4 napraforgós vendégház a Jakab hegy tövében Pécstől 5 km-re Cserkúton
Részletek »

Polgár Panzió Villány

Polgár Panzió Villány

Villány

A borozgatástól megfáradt vagy a kellemes falusi környezetre vágyók szépen berendezett, igényes szobák közül választhatnak a Polgár Panzióban.
Részletek »

Gábriel Vendégház Egerág

Gábriel Vendégház Egerág

Egerág

Pécstől 15 km-re, Egerág községben, zöldövezeti, erdőre néző panorámával várja kedves vendégeit a felújított Gábriel Vendégház...
Részletek »

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!