English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

MOHÁCS BEMUTATÁSA
2006. 10.,
Mohácsi szálláshelyek. Mohács bemutatása. Mohács látnivalói, nevezetességei.

Mohács komoly történelmi múlttal rendelkezik, több mint 900 éves város. A Duna partján, csodálatos természeti környezetben elterülő település folyamatosan fejlődött az évszázadok során.

Az 1526-os mohácsi csata a világtörténelem része, és városunk neve elsősorban erről közismert. .

Mohácsnak azonban jelene és biztató jövője is van. Ezrek látogatják kulturális eseményeinket és a világon egyedülálló farsangi karneválunkat, a busójárást.

 

LÁTNIVALÓI

Csatatéri Emléktemplom vagy más néven Fogadalmi templom.

Háromezer magyar község, ötvenkét város és huszonöt megyeháza udvarából felvett egy-egy kg-os emlékföld-csomagokat helyeztek el, jelképezve ezzel nemzetünk összefogását. Bizánci stílusú katolikus templom.

Városháza

Kapuján belépve szembeötlenek a lépcsőház ragyogóan színes üvegablakai, melyeket Kocsis Imre készített 1984-ben. Eredetileg itt is Sztehlo Lili tervezte üvegablakok voltak, de ezek a II. világ-háború alatt meg-semmisültek. Az emeletre vezető lépcsőház falán Pleidell János festőművész a busójárás jeleneteit megörökítő akvarelljei láthatók.

Széchenyi István Általános Iskola épülete.

Ebben az iskolában tanított ő. A Rudnay-tanítvány a magyar képzőművészeti avantgard második generációjának jelentős alakja. 1936-tól 1949-ben bekövetkezett haláláig élt és alkotott Mohácson.

Kanizsai Dorottya Múzeum.

A Városháza mögötti utca közepén található. Eredeti anyagát a II. Lajos Múzeumegyesület még az 1900-as évek elején kezdte összegyűjteni. Az intézményt 1950-ben államosították, ehhez az időszakhoz kötődik Kanizsai Dorottya nevének felvétele is. Az épület földszinti termeiben időszakos kiállítások, az emeleten a "Magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népviselete és népművészete" című állandó tárlat tekinthető meg. A Nemzetiségi Bázismúzeum rendkívül gazdag anyaggal rendelkezik: több mint húszezer percnyi hangfelvétel, huszonkét szobányi berendezés, háromezer kerámia, ötszáznál több szőttes, százharminc festett láda mellett még jó néhány régi tárgyat őriznek itt rendszerezve, féltő és példás gondoskodással.

A különleges látnivalókkal Teli Múzeum másik épületében, a Szerb utca 2. szám alatt a mohácsi csatával foglalkozó állandó kiállítás anyagával ismerkedhetnek meg.

Sétáló utca.

A Szabadság utca egy szakaszát a Széchenyi tértől a Szentháromság utcai kereszteződésig sétálóutcává alakították 1993 és 1997 között. A régi kereskedőházak helyébe időközben modern üzletházak épültek. Az igényes tervezőknek, építészeknek köszönhetően ezek tökéletesen őrzik az egykori utca hangulatát és stílusbeli egységét.

A Trischler Ferenc pécsi szobrászművész alkotta modern Szentháromság-szobor a város 900 éves évfordulójára, közkívánatra készült.

 

Az Eötvös utcába bekanyarodva a Mohácsi Jenő Városi Könyvtárral szemben találjuk a mártírhalált halt zsidók emlékművét. Visszafordulva a Duna felé, ÉK-i irányba haladva egy-két percnyi séta után megpillantjuk a Szent Mihály teret. Itt áll 1770 óta a belvárosi plébánia barokk stílusban épült temploma. Bejáratától balra Szt. István, jobbra Szt. László királyunkat ábrázoló szobrok láthatók. A templom berendezése késő barokk jellegű.

Hősök parkja.

Gyalog a Kálvin utcából negyedórás sétával érhetünk a Hősök parkjába. A századelő óta a hajdan volt kopár vásártér mára látványos pihenőparkká fejlődött Árkay Bertalan elképzelései alapján. Az I. világháborút követően Visy Zoltán pécsi műépítész tervei szerint 1935-ben felépítették a négy oszlopon nyugvó, 24 méter magas emlékművet. Ezzel is tisztelegtek a harcokban elhunyt 439 mohácsi katonahősnek. A II. világháború áldozatainak és az 1956-os forradalom hőseinek neve is ide került fel.

 

Evangélikus templom.

A mozi mögötti téren áll 1942 óta az evangélikus templom. Egyszerű, árkádos stílusú, nyolcvan főt befogadó épület. Belépve tapasztalhatjuk: emberléptékű, bensőséges légkör uralja. A templombelső nemes egyszerűségénél fogva is áhítatot kelt. Az oltár feszületét Rétfalvi Sándor pécsi szobrászművész készítette.

Filmszínház

Az 1968-ban épült filmszínház nemcsak a 360 férőhelyes, korszerű hangtechnikával felszerelt mozinak és színháznak ad helyet. Emeleti termeiben állandó és időszakos kiállítások mellett hangversenyek, előadóestek, különféle gyűjtők és civil közösségek bemutatói, kulturális és közművelődési események zajlanak.

Az állandó kiállítás a határainkon túl is ismert évszázados feketekerámia mai alkotóinak bemutatása mellett emléket állít a múlt nagy egyéniségének, Horváth Jánosnak is (1905-1975). A sokác korsós-fazekasnak apja, nagyapja, dédapja is az agyag mestere volt.

Tűzoltó Szt. Flórián szobra

A Török presszó jellegzetes épületénél 2 a II. Lajos utcába bekanyarodva szép, XVIII-XIX. sz.-i lakóházakat láthatunk. Különlegesség a 11. számú ház homlokzata. Az utca vége kis térré szélesedik. Itt áll Tűzoltó Szt. Flórián szobra. Jablonszky Vince budapesti szobrászművész alkotása 1896-ból való.

Lengyel hősök emlékműve

Szemben az iskolával, a Szepesy park délnyugati részében áll 1931 óta Lechner Jenő építész és Martinelli Jenő szobrászművész alkotása, a lengyel hősök emlékműve. 1526-ban 1600 lengyel katona esett el a csatában, az ő tiszteletükre emeltek itt emlékoszlopot. A park hatalmas fái alatt a legnagyobb nyárban is kellemes a levegő. A látnivalók megtekintése mellett ideális hely egy kis sportolásra, légyottra is.

Püspöktemplom

A park délkeleti oldalán, a Gólya utca végén áll a Püspöktemplom (más néven Külvárosi vagy Szt. Kereszt t.), melyet 1742-ben Berényi Zsigmond pécsi püspök építtetett. A templomnak nemcsak a bejárata, hanem a belső berendezése is gazdagon díszített. Az egyik legszebb mohácsi barokk épület. A bejárat felett gazdagon ékített, hatalmas Berényi-címer látható, felette Szent Miklós szobra áll. A templom egyhajós, szentélye félköríves záródású.

Ferences templom

A Kossuth Lajos utcában található a Ferences templom és az egykori kolostor épülettömbje. A városképet, meghatározó épületegyüttest 1724-től 1771-ig építették a Boszniából idetelepült szerzetesek. Egyhajós, egy homlokzati tornya van.

Szent Rókus kápolna

A Kossuth Lajos utca végénél balra egykor a város egyik legrégebbi építménye, a Szent Rókus-kápolna állt. Helyére időállóbb anyagból emelték a mai kápolna épületét, amely alkalmanként képzőművészeti kiállításoknak is otthont ad.

Az első világháborút követően a kápolna körül temették el az elesett mohácsi katonák egy részét. 1931-ben a Hősök ligetévé alakították a valamikori temetőkertet. 68 évvel később, 1999-ben a MOFA Rt. segítségével újra felállították annak a székely kapunak a mását, mely egykor a bejáratot díszítette, s időközben az enyészet martalékává vált.

A Mohácsi Történelmi Emlékpark

Az 1526. augusztus 29-i mohácsi csatának emlékére alakították ki a várostól délre fekvő Sátorhely szomszédságában az esemény 450 éves évfordulójára, 1976-ban. Szokatlan dolog egy vesztett csata helyén emlékparkot létesíteni, de ez a tragédia jelképi értékűvé vált, s az egyik

legmaradandóbb nyomot hagyta történelmi emlékezetünkben. A törökök elleni küzdelem mindössze másfél óráig tartott, de másfél évszázados szenvedést indított el, s több száz évre kirekesztette Magyarországot az európai fejlődésből.

Forrás: Mohács Város honlapja: www.mohacs.hu

 

MOHÁCSI SZÁLLÁSHELYEK

Apartman ház Mohács

Apartmanház Mohácson

Mohács

Apartmanház Mohácson, a déli városrészben, családi házas környezetben várja vendégeit...
 Részletek »

Családias munkásszállás Mohács

Családias munkásszállás Mohács

Mohács

olcsó szálláshely elsősorban hosszabb ideig a környéken dolgozók jelentkezését...
Részletek »

Zöld Orom Vendégház Mohács

Zöld Orom Vendégház Mohács

Mohács

A Zöld Orom vendégház Duna -parti nyaralóház Dunára néző panorámával...
Részletek »

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!