English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

MEZŐKÖVESD BEMUTATÁSA
2006. 15.,
Mezőkövesdi szálláshelyek, szállások. Mezőkövesd bemutatása. Mezőkövesd nevezetességei: Zsóri Gyógy- és Strandfürdő, Matyó Múzeum, Kisjankó Bori Emlékház, Mezőkövesdi Tájház, Szent László Templom, Jézus Szíve Templom, Református Templom, Mezőgazdasági Gépmúzeum, Üvegcsiszoló Alkotóműhely, Babaház, Bútorfestő Alkotóház Hímzőház, Fazekas Ház, Festő, Szövő Alkotóház, Játékház, Iskolatörténeti Gyűjtemény, Mézeskalács Ház, Tulipános Hímző Műhely, Városi Galéria

Mezőkövesd a Matyóföld szíve. A térség életében jelentős szerepet tölt be a turizmus. Mezőkövesd Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye találkozásánál fekszik. Természeti és kulturális látnivalókban gazdag táj várja az ide látogatókat.

 

Azok a vendégek, akik ellátogatnak Mezőkövesdre bizonyára kíváncsiak, kik is azok a matyók? Színes népviseletükkel, híres népművészetükkel, különleges néprajzi egységet alkotnak. Nevük a Mátyás névből származik, a közeli protestáns falvak lakói nevezték megkülönböztetésül a katolikus vallású lakosokat matyóknak.

Jellegzetes díszítésük, népviseletük a 18. században alakult ki és virágzott a mezőkövesdi hímzésrajzolók keze nyomán.

Van egy monda is, a hímzéssel kapcsolatban. E szerint egyszer egy matyó legényt elvitt az ördög. A menyasszonya könyörgött az ördögnek, hogy, adná vissza neki egyetlen kincsét. Az ördög azt mondta, visszaadja, de feltételül szabta, hogy hozza tele a leány a kötényét virággal. Csakhogy mindez télvíz idején történt! A leány azonban furfangos volt, s telehímezte a kötényét rózsával, így visszakapta szerelmét.

Matyó legények Mezőkövesd

Azóta Matyóföldön nemcsak a leányok, hanem a legények is cifra kötényt hordanak, hogy az védje őket ördögtől. Mezőkövesden minden évben több programot is szerveznek, ilyen többek között a Zsóry Napok, és a Matyó Lakodalmas.

Élményekben, látnivalókban gazdag napokat tölthetnek el Mezőkövesden minden idelátogató.

 

 

ZSÓRY GYÓGY- ÉS STRANDFÜRDŐ

A mezőkövesdi termálvíz jelentős kalcium, magnézium, klorid, hidrogénkarbonát és szulfidion tartalmú gyógyvíz, összetételénél fogva alkalmas reumás megbetegedések, izületi gyulladások és kopások, különböző nőgyógyászati betegségek gyógyítására, valamint sérülések ortopédiai műtétek utókezelésére. Nem csak a gyógyulni vágyók, hanem az egészségmegőrzés céljából fürdőzők számára is ajánlott a fürdőzés, hiszen magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenálló- képességét, élénkítő és általános erősítő hatása van.

ZSÓRY GYÓGY- ÉS STRANDFÜRDŐ Mezőkövesd

A 11 hektáros Zsóry fürdő területén, ápolt, szép környezetben jelenleg 3 nyitott termálmedence, az élményfürdőzés szerelmeseit körmedence, hullámfürdő, 3 fedett termálmedence és a sportolni vágyókat úszómedence várja.

A fürdőkúra mellett különféle gyógyszolgáltatások, wellness szolgáltatások is igénybe vehetők, mint az iszappakolás, súlyfürdő, vagy a szauna.

 

MEZŐKÖVESD LÁTNIVALÓI

Matyó Múzeum

Mezőkövesd Szent László tér.8.

Három matyó település, Kövesd, Tard és Szentistván életét, a matyók hétköznapjait és ünnepeit tárja a látogató elé az állandó kiállítás.

Matyó népélet: tárgyakban élő hagyomány.
Az egykori Korona Szálló műemlék épületében akadálymenyesítve várja vendégeit.

Matyó Múzeum Mezőkövesd

Matyó lakodalmas menet, matyó viseletek, fotó és kékfestőműhely, surckészítő, paraszt-ház hagyományos berendezéssel. Ajándékbolt, zsűrizett emléktárgyak.

 

Kisjankó Bori Emlékház

Mezőkövesd Kisjankó Bori u.22.

Az 1850 körül épült népi lakóházban az 1876-1954 között élt Kis Jankó Bori aki a környék egyik leghíresebb mintarajzolója volt. Itt nem csak a személyes tárgyait, alkotásai tekinthetik meg, hanem a summások életéről is betekintést nyerhetnek.

 

Tájház

Mezőkövesd Kisjankó Bori u.9.

A XIX. század második felében épült lakóház, korabeli matyó berendezéssel.

Jelenleg csak kívülről tekinthető meg.

Szent László Templom

Mezőkövesd Szent László tér 8.

A templom a XIV. században épült Szent László tiszteletére. Bordás boltozatú szentélye napjainkig fennmaradt, mint a jelenlegi templom oldalkápolnája. 1898-ban készült el a karcsú templomtorony. Ezt 1956-ban lövedékkel leromboltak. A megmaradt toronycsonkot 1960-ban újjáépítették. Takács István mezőkövesdi festőművész 1961-ben festette át freskóit.

 

Jézus Szíve Templom

Mezőkövesd Mátyás király u.73.

2001-ben felszentelt, kéttornyú modern templom. Híres a Jézus szíve búcsú és körmenet.

 

Református Templom

Mezőkövesd Alkotmány u.17.

Közel száz esztendős épület

 

Szent László Templom Mezőkövesd

 

 

 

 

 

 

Mezőgazdasági Gépmúzeum

Mezőkövesd Eötvös u.32.

 

Gazdasági gépészet: 1880-1960; 100 éves gépek, motorfejlődés története; háborús relikviák; kovács -és bognár mesterség eszközei, népművészeti kiállítás, matyó szoba, gazdaház.

Mezőkövesd Gépmúzeum


Üvegcsiszoló Alkotóműhely

Mezőkövesd Mogyoróköz 12.

Jacsó Tibor üvegcsiszoló, gravírozó mester használati és dísztárgyain az üveg hagyományos díszítőelemei mellett a formagazdag matyó motívumkincs is fellelhető.

Babaház

Mezőkövesd Mogyoróköz 6.

E házban élt és tevékenykedett Gari Takács Margit, a nagy mesemondó, aki visszaemlékezéseivel sok néprajzos szívét dobogtatta meg az elmúlt évtizedekben. Kézi készítésű matyóbabáival is kihívta az idelátogatók elismerését. A hagyományokat követve e ház ad otthont a gyermekjátékokat és használati eszközöket bemutató állandó kiállításnak, láttatva a babakészítő mesterség fortélyait is.

 

Bútorfestő Alkotóház Hímzőház

Mezőkövesd Kisjankó Bori u.8-10.

Kovács Szabolcs bútorfestő bemutatóháza. Hagyományos mezőkövesdi kézzel festett parasztbútorok és tojások; lakás textíliák; XIX. századi lakóház , matyó berendezéssel.

 

Fazekas Ház

Mezőkövesd Kisjankó Bori u.38.

Fehér Tibor népi iparművész munka közben is látható; egyedi motívumokkal díszített kerámiái megvásárolhatók

 

Festő, Szövő Alkotóház

Mezőkövesd Kisjankó Bori u.31.

Laczkó Pető Mihály festőművész és Tábori Aranka kézi szövő alkotóháza.1817-ben épült.

 

Játékház

Mezőkövesd Mogyoróköz 4.

Népi játékok, kézműves foglalkozások Floszmann-né Pap Andreával.

Iskolatörténeti Gyűjtemény

Mezőkövesd Mátyás király u.46.

Iskolatörténet a XX. század elején Tárgyi és írásos emlékek; iskola felszerelések, korhűen berendezett tanterem

 

Mézeskalács Ház

Mezőkövesd Kisjankó Bori u.6.

Pető Anna: textil játék és mézeskalács készítés, bemutatás

 

Tulipános Hímző Műhely

Mezőkövesd Mogyoróköz 1.

Lakás textíliák, blúzok, ajándéktárgyak készítése, bemutatása, értékesítése.100 éves parasztház.

 

Városi Galéria

Mezőkövesd Szent László tér 23.

Jelenleg átalakítás alatt.

 

MEZŐKÖVESDI SZÁLLÁSHELYEK

 

Ga-zsó Fogadó Mezőkövesd

Ga-zsó Fogadó Mezőkövesd

Mezőkövesd

A családias hangulatú Ga-zso Fogadó mezőkövesden a Zsóry termálfürdő közvetlen szomszédságában kellemes, barátságos környezetben várja vendégeit...
Részletek »

Hímer Termál Panzió-Étterem Mezőkövesd

Hímer Termál Panzió-Étterem Mezőkövesd

Mezőkövesd

Hímer Termál Panzió 1-2-3 és 4 ágyas, mosdóval, zuhanyzóval, WC-vel felszerelt szobáiban és 4+1 fős lakosztályban (2 szoba + társalgó) pihenhetnek kedves Vendégeink.
Részletek »

 

 Kisfa Apartman Mezőkövesd

Mezőkövesd

A Kisfa Apartman a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 11 hektáros 12 különböző élmény és gyógymedencével ellátott komplexumától 5-10 percre található, csendes, nyugodt, kellemes környezetben...

Részletek »     

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!