English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

MÁTRAFÜRED BEMUTATÁSA
2006. 15.,
Mátrafüredi szállás, szálláshelyek. Mátrafüred látnivalói, nevezetességei.

Mátrafüred, "A Mátra kapujának" nevezett klimatikus üdülőhely, Gyöngyöstől mindössze 6,5 km-re található egy festőien szép, erdős környezetben. Aki csendre, jó levegőre, gyógyulásra vagy kirándulásra vágyik, itt nem fog csalódni.

A tavasz és az ősz az illatos levegővel, sebesen zuhogó patakokkal valamint az erdő sokezer színpompájával várja kedves látogatóit. A Mátra kiválóan alkalmas a gyógyulni vágyóknak is. Friss levegője, a hegyekben csordogáló patakok vize és a természet csendje miatt nem véletlenül építettek itt a múlt században több szanatóriumot is. A légúti betegségben szenvedők részére kimondottan alkalmas a Mátra kristálytiszta levegője.

Mátrafüred

A híres mátrai borokat se felejtse el megízlelni, aki ide látogat. A mátrai borvidék jellegzetes borai találhatók itt.

Az olaszrizling, tramini, hárslevelű vagy akár a cabernet nem csak a Márta híres éttermeinek - melyeket nem érdemes kihagyni - asztalain van ott hanem Európa számos országában megtalálhatók.
Mátra-hegység számos lehetőséget nyújt a kirándulni vágyók számára, mint például Galyatető, Kékestető Mátraháza, Parádsasvár stb. Fantasztikus kilátást biztosít a Sástói vagy a Kazmár Kilátó.

LÁTNIVALÓK

Mátrafüredi tájkép

Palóc néprajzi magángyűjtemény
Hímzéseket, ősi viseleteket tekinthetünk meg itt.
Szakács Józsefné, Magdi néni kezdte gyűjteni a régi hímzéseket, lakástextileket, viseleti darabokat. Palóc földön - Nógrád megyében - vásárolta az első darabokat, s évről-évre gyarapodott a gyűjtemény Nógrád, Borsod, Heves, Gömör megye legkülönösebb néprajzi értékeit képviselő darabokkal.
A lakástextileken talált gazdag hímzésvilágot fel is dolgozta, hogy ezzel átmentse, megörökítse a régi paraszti kultúra motívumvilágát, gazdag hímzéstechnikáját. Sok darabja zsűrizett, országos pályázatokon díjnyertes alkotássá vált, majd megkapta a Népi Iparművész címet, mely igen nagy elismerést jelent a szakmában.

Palóc néprajzi magángyűjtemény Mátrafüred

A gyűjtés szenvedélye átragadt, az unokára, Lovászné Juhász Ritára, aki szintén megkapta a Népi Iparművész, 1999-ben pedig a "Népművészet Ifjú Mestere" címet.

Mátrafüred Kozmáry kilátó

Kilátók


A falu fölött emelkedik 400-500 m-magas csúcsokon a Kozmáry- és a Muzsla-kilátó. A Mátraaljára, a Kékes vonulatára és természetesen a településre nyújtanak nagyszerű kilátást.

Sás-tó


A település fölött 600 m magasan található, természetes eredetű, szépen gondozott, rendezett környékű tavacska. Csónakázási, horgászási lehetőséget nyújt. Közelében új kilátótorony létesült- a fentebb említettekhez hasonló kilátással.

Sás-tó Mátrafüred

Farkasmályi borpincék


A településtől délre, a Sár-hegy aljában levő érdekes, összhatásában értéket jelentő pincesor.

MÁTRAFÜREDI SZÁLLÁSHELYEK

Hotel Avar Mátrafüred Hotel Avar Mátrafüred

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!

Fotók a településről és környékéről

Kattints a kisképre a nagyobb fotók megtekintéséhez!