English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

LÁBATLAN BEMUTATÁSA
2006. 06.,
Lábatlani szálláshelyek. Lábatlan Nyergesújfalutól 4 km-re nyugatra található. A nagyközség történetét meghatározta a XIX. századi gyors ipari fejlődés.

Lábatlan Nyergesújfalutól 4 km-re nyugatra található. A nagyközség történetét meghatározta a XIX. századi gyors ipari fejlődés.

 

LÁBATLAN LÁTNIVALÓI

A középkori református templom, az őslény-lelőhely, a helyi néprajzi gyűjtemény és az arborétum.

Arborétum

1890-es években létesítette a parkot Gerenday Antal fiai, Dezső és Andor. Ők alapították a Gerenday fenyőkertészetet, amelynek egy szép egyede a párizsi világkiállítás aranyérmét nyerte el. A nagyobbrészt örökzöld növényekből és ritka fajokból álló gyűjtemény, mely hosszú évtizedeken át gyarapodott, európai hírű volt.

Lábatlani arborétum

A faiskola a háborúkat átvészelve 1945-től fokozatosan megszűnt. Az arborétumot 1977-ben védetté nyilvánították, és a terület értékeinek őrzésével a Gerenday örökösöket bízták meg.1999-ben az önkormányzat tulajdonába került a park. 2003-tól az arborétum teljesen felújítva, szabadtéri színpaddal kiegészítve várja a kikapcsolódásra, kultúrára, sétára vágyó közönséget.

Gerenday ház

A piszkei telep épületeit alakították át lakóhelyiségekké az egyre növekvő család számára (nyolc gyermeke volt). Így alakult ki az a családi épületegyüttes a falu közepén, amit még az egykori piszkei képeslapok is Gerenday kúriának neveznek.
Az épületegyüttes kiépítése az 1900-as évek elején fejeződött be.

Gerenday ház
Ekkor készült el az Esterházy-stílus jegyeit viselő, de jellegzetesen polgári lakószárny, amely hosszú évtizedekig a család kedvelt nyári tartózkodási helye volt.

Napjainkban a kúria megmaradt berendezési tárgyait, a bútorokat és a festményeket restauráltatták, melyek megtekinthetők a Közösségi Házzá alakított épületben. A helyreállított bútorok, és a restaurált képek (családi portrék) kicsit arisztokratikusnak tűnhetnek a látogatóknak, pedig a családra inkább a dolgos, igényes és eredményes munka, nyitottság volt jellemző.

Sziklafal (hegymászóknak)

Lábatlan kockaházaira néző sziklafal legendája évek óta kering a sziklamászók között.

Ha a Zsámbék-Szomor-Bajna útvonalon érkezünk Lábatlanba, néhány száz méterrel a tábla után, a református templommal szemközti utcácskán kell balra, felfelé fordulni. Az aszfalton, majd a földúton haladva a szemközti domb nyíltszíni fejtésétől jobbra pillanthatjuk meg a két sziklakaréjt, melyek közül a jobboldali a vágyott célpont.

Sziklafal (hegymászóknak)

Gyalogút egyelőre csak a sziklafal tetejére vezet, ahonnan az erdőben juthatunk le a fal lábához. Autóval nem célszerű a burkolt szakasznál feljebb merészkedni, mivel az út laza homokkal fedett.

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!