English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

ISTENMEZEJE BEMUTATÁSA
2006. 19.,

Istenmezeje a Tarna felső folyásánál hosszan elnyúló völgyben található. A festői szépségű, erdők által körülvett települést, természetvédelmi területek övezik és a Salgótarjánt és Ózdot összekötő turista útvonal is érinti.

 

LÁTNIVALÓK

Istenmezeje

Római katolikus templom

A település közepe táján, magas dombon, temetővel körülvéve a klasszicista stílusban épített, 1854. június 26-án felszentelt római katolikus templom található. Bejáratánál Hösz János szobrász 1770-es évekből származó gyömülcskosaras kőfaragványai láthatók.

Római katolikus templom Istenmezeje

Sziklakápolna

Istenmezeje egyik kiemelkedő nevezetessége a barlang benyomását keltő, ismeretlen építési idejű sziklakápolna. Az 1746. évi canonica visitatio azt mondja, hogy a Szt. László tiszteletére szentelt templom inkább barlang benyomását kelti, sötét és nedves. Egy oltára van és a harangláb fából készült. Egyetlen harangját Eszterházy Károly áldotta meg 1765-ben.

Az új templom asztalosmunkáit Mihalik János végezte, a lakatosmunkákat Károly József. A templomhomlokzati oltárkő Gerenday Antal pesti sírkőraktárából származik. A nagy oltárképet javította Kovács Ferenc egri képíró, a monstranciát polírozta Barek Ferenc egri ötvös, az orgonát pedig Majer Ferenc egri ?orgonaművész? javította meg. Az oltárkép keretét Spórer József egri aranyozóval újították fel. Dudás József pallérja Vas András egri kőműves volt.

Sziklakápolna Istenmezeje

A portál előtt két kovácsoltvas állványon egy-egy gyümölcskosár körtékkel és szőlővel. A néphagyomány szerint Jézus és Péter apostol az istenmezei szőlősdomb alatt gyalogolván megszomjaztak és a gyümölcsszedő asszonyoktól szőlőt kértek. Az istenmezei asszonyok megtagadták kérésüket, erre Jézus kővé változtatta gyümölcsös kosaraikat.

ISTENMEZEJEI SZÁLLÁSHELYEK

Christian Country Club Istenmezeje

Christian Country Club Istenmezeje

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!