English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

BOGÁCS BEMUTATÁSA
2006. 14.,
Bogácsi szálláshelyek, Bogács bemutatása. Bogácsi látnivalók: Bogácsi termálfürdő. Bükkalja borvidék. Szent Márton műemléktemplom. Szabadtéri Lepkemúzeum. Horgásztó. Kaptárkövek - Kilátó...

Bogács Dél-Borsod egyik legszebb települése. Egertől 16 km-re, Mezőkövesdtől 8 km-re fekszik. Nemzetközi hírű termálfürdőjével, szép környezeti fekvésével, gazdag kulturális programjaival, borkultúrájával, fejlett infrastruktúrájával és színvonalas szolgáltatásaival a régió kiváló üdülőközsége. A Bükki Nemzeti Park közelsége, gazdag madár- és állatvilága, erdős tájai révén ragyogó alkalmat nyújt kisebb-nagyobb kirándulásokra, gyalogtúrákra a természetjáróknak, a téli sportok kedvelőinek, a horgászoknak és vadászoknak is lehetőséget kínál az év minden hónapjában.

 

 

 

LÁTNIVALÓK

 

BOGÁCSI TERMÁLFÜRDŐ

 

A bogácsi termálfürdő a pihenni és gyógyulni vágyó vendégeket télen-nyáron fogadja.

A kénes gyógyvíz hatékonyan elősegíti a reuma, izületi és mozgásszervi betegségek, légcsőhurut, nőgyógyászati, egyes gyomor-, epe- és májbetegségek, bőrbetegségek gyógyulását, valamint törések utókezelésénél alkalmazható.

 

Bogácsi Termálfürdő Bogács

A Gyógycentrum szolgáltatásai: frissítő- és gyógymasszázs, víz alatti sugármasszázs, gyógytorna, tangentor, gyógyszeres pakolások, iszapkezelés (hévízi gyógyiszap), elektromos fizioterápiás kezelés (ultrahang, interferencia, galván, elektronos kád iontophorézisek), csoportos víz alatti torna, szolárium, stb.

Welness?spa testkényeztető és méregtelenítő kezelések: Shen-Tao lávaköves masszázs, mandulaolajos lábmasszázs, Holt-tengeri salaktalanító iszappakolás fáslis tekercseléssel,sós aromaolajos masszázs, mocsári iszapfürdő, Sanovera testtekercselés, algapakolás egész testre, fekvő infraszauna, stb.

 

BÜKKALJA BORVIDÉK

 

A Bükkaljai Borvidék 19 településén 15 hegyközség működik. A Bükkaljai Borvidék tradícióját, jó hírét szolgálják a borospincék. Bükkalja borai hasonlóak az egriekhez, de valamivel magasabb a savtartalmuk. A borok száraz és félszáraz minőségben készülnek, de az újabb fajtákból (Zengő) félédes borok is megtalálhatók

Bükkaljai borvidék Bogács

A riolittufába vájt kiváló mikroklímájú pincékben érlelik a bogácsi szőlőhegyen termelt tüzes borokat, amelyeket a vendégek végigkóstolhatnak. A táj szépsége, tiszta, jó levegője a Bükk-hegység közelsége révén Bogács, a pihenni, kikapcsolódni és gyógyulni vágyók széles rétegeinek ideális üdülőhelye.

Szent Márton műemléktemplom

A község neve először 1248-ban szerepel írásos okmányban, ekkor már állt a Szent György tiszteletére emelt templom. 1992-93-ban nyeri el a szentély a mai alakját, bogácsi vörös- kőből faragja Csíki László mester a szembemiséző oltárt. A tabernákulum, a szószék és a felolvasó állvány Fülöp András kőfaragómester munkája.

Szent Márton műemléktemplom Bogács

Szabadtéri Lepkemúzeum

Lepkemúzeum öt év gyűjtőmunkájának az eredménye, a vitrinekben közel négyszáz lepkefaj látható. Védett fajok a gyűjteményemben nem szerepelnek! Az európai lepkefajok gyűjtését Bogács belterületén és két-három kilométeres körzetében Novák Ferenc gyűjtő végezte. Ezekben a vitrinekben láthatóak az öt kontinens legnagyobb lepkepéldányai! Megcsodálhatják - a szárnyfelületét tekintve - Földünk legnagyobb lepkéjét, a NAGY ATLASZLEPKÉT (Attacus atlas).

A lepke fejlődése 4 szakaszra osztható: a megtermékenyült petéből előbújik a kis hernyó. Nagyon sok növényt fogyaszt ilyenkor, majd többszöri vedlés után bebábozódik. A hetekig tartó nyugalmi állapot közben a belső test teljesen átalakul, majd a burok fölpattan és kitódul az ellenállhatatlan szépségű imágó, a LEPKE. Megszárad és kezdi élni lepke életét.

Szabadtéri Lepkemúzeum Bogács

A legtöbb nappali lepkének a nagyfelületű lila, vagy a rózsaszín virágú növények a legkedveltebbek. A kultúrnövények virágainak beporzásánál az éjjeli lepkék gazdasági haszna jelentősebb. Gondoljunk csak arra, hogy az éjjel virágzó, illóolajat adó növények beporzását csak az éjjeli lepkék tudják elvégezni. Éjszaka a méhek is pihennek!

A nappali lepkék életműködéséhez legalább +200C fok hőmérséklet szükséges. Az éjjeli lepkék testhőmérsékletét a lepke testét teljesen beborító gyapjas szőrzet biztosítja. A természet által alkotott szépséget már id.e. több száz évvel a kínai bölcsek megtapasztalták és tudományos értékű feljegyzéseikben közkinccsé is tették. A lepke az Ős-kínai kultúrában és a művészetekben a legrangosabb helyet foglalja el. Kínában a lepke a szabadság szimbóluma.

Novák Ferenc gyűjtő írása alapján

 

A legtöbb lepke igen szoros kapcsolatban van a környezetével, ezért egyes fajoknál a legcsekélyebb környezeti változás is a faj kipusztulásához vezethet. Míg más fajok óriási, földrészek közötti távolságokat is képesek legyőzni. Ilyen faj nálunk is ismert: az Atalanta lepke (Vanessa atalanta), régi nevén: Admirális lepke. Ez a faj az amerikai kontinensről képes átrepülni Európába.

A lepkék túlélési stratégiája a környezethez való alkalmazkodó képességükben rejlik. Ez a képességük egyszerűen csodálatos! Változatos színeikkel beleolvadnak a környezetükbe, más egyedek pedig alakjukkal és külső formájukkal megtévesztésig hasonlítanak egy száraz falevélre. Ilyen, pl. a nálunk is jól ismert Tölgyfa levélpohók (Gastropacha quercifolia).

Szabadtéri Lepkemúzeum Bogács

A szemeslepkék családjába tartozó fajoknál a szárnyak felületén elhelyezkedő óriásszemek (Pávaszem) is azt a célt szolgálják, hogy megtévesszék, illetve elriasszák az ellenségeiket, a madarakat. A fa ágát utánzó magatartást a Négyfoltos holdasaraszoló (Selina tetralunaria) hernyója tökélyre fejlesztette, igen nehéz megkülönböztetni attól az ágtól, amelyen éppen pihen. A szárnyaik káprázatos színét a pikkelyek alkotják, innen ered a tudományos elnevezés: LEPIDOPTERA, amelynek jelentése

Horgásztó

A Szoros - patak felduzzasztásával a fürdőtől 300m-re létesült mesterséges tó ma horgászparadicsom. A tóban telepített halak horgászhatók : törpeharcsa, csuka, ponty, keszeg, amur. Telelő telepe a vadrécének, vonuláskor pihenőhelye költöző madaraink közül a hattyúnak, vadlibának. A tó kellemes kikapcsolódást biztosít nemcsak a horgászoknak, hanem minden ide látogató vendégnek is.

Horgásztó Bogács

 

Kaptárkövek - Kilátó

Bogács határában a Hintóvölgyben található egy ötfülkés kaptárkő. Kaptárkövek a szomszédos községekben is szép számmal találhatók. Az esetek nagy részében feltűnően szabályos riolittufa-fülkék.

Rendeltetésükkel kapcsolatban eltérő vélemények alakultak ki. A kaptárkövek első leírójának Bartos Gyula egri főkáptalani levéltárosnak az volt a véleménye, hogy a fülkékben minden valószínűség szerint a késői vaskorszakban egy itt lakó kelta eredetű néptörzs elégetett halottainak hamvait tartalmazó urnáit helyezte el

Kaptárkövek - Kilátó Bogács

Forrás Bogács község önkormányzata www.bogacs.hu

 

BOGÁCSI SZÁLLÁSHELYEK

 

Silver Thermál Panzió Bogács

Silver Thermál Panzió Bogács

Bogács

A Silver Thermál Panzió és Vendégházak a bogácsi fürdőtől 500 m-re, a Zöldvár-tető fenyvese alatt, csendes, nyugodt környezetben várja vendégeit.
Részletek »


Tímea Vendégház Bogács

Tímea Vendégház Bogács

Bogács

A Tímea Vendégház Bogács központjában, csendes mellékutcában, a termálfürdőtől kb. 400 méterre található...
Részletek »

 

Polonkai Vendégház Bogács

Bogács
A Polonkai Vendégház a bogácsi fürdőtől 400 m-re, de mégis csendes utcában található...

 Részletek »

Apartman Rajna Bogács

Bogács

Apartmanházunk Bogács üdülőövezetének szívében, a Bükkalja erdő borította völgyében, a Zöldváralja utcában helyezkedik el.

Részletek »

Rajna Vendégház Bogács

Bogács
A Tomorvár utcában családias, csendes, szép környezetben minden igénynek megfelelő 2014-ben teljesen felújított nyaralóház várja az idelátogató vendégeket.

Részletek »

 

 

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!

Fotók a településről éskörnyékéről

Kattints a kisképre a nagyobb fotók megtekintéséhez!