English Deutsch Magyar
http://www.eszallas.hu/
  *:   :
  *:

 

BALATONLELLE BEMUTATÁSA
2007. 06.,
Balatonlellei szállás, szálláshelyek. Balatonlelle bemutatása, látnivalói.

Balatonlelle Somogy megyében, a Balaton déli partján, Siófoktól nyugatra, Budapesttől 136 km távolságra fekszik.

A sekély, lassan mélyülő tópart kedvelt a kisgyermekes családok körében. A szabadstrand mellett a Napfény strand új, közvetlenül vízparton található élményfürdője teszi teljessé a szórakozási lehetőségeket. A balatonlellei nyár lüktető mediterrán hangulatú központja a Szt. István tér.

Esténként több ezer ember gyűlik itt össze, hallgatva az amatőr együttesek koncertjeit a szökőkút körül, vagy éppen vásárlásra csábítja őket a térből kiinduló üzletsor, de népszerű színfoltjai a térnek a portrérajzolók is.
A gyerekek legnagyobb örömére a városban egész nyáron át működő cirkusz és vidámpark üzemel, melyek tartalmas kikapcsolódást nyújtanak kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Balatonlelle szökőkút

A kulturális programok között gazdag zenei kínálatból is válogathat bárki kedvére valót: orgonakoncert minden szombaton a római katolikus templomban, Caesar Estek, Rádi Zenei Esték a komoly zene kedvelők számára nyújtanak felejthetetlen élményeket.
A művelődési ház szabadtéri színpada ad otthont a könnyűzenei koncerteknek és fesztivál rendezvényeknek.
Állandó fesztiválok teszik mind emlékezetesebbé a lellei nyarat: Balaton Boat Hajókiállítás, Júliális és halászléfőző verseny, Balatonlellei Borhét, Augusztus 20-i zenés vízi felvonulás és tűzijáték, Regionális Kőttrétes Sütőverseny.

Balatonlelle Borhét

Villáműző Szent Donátnak, a szőlőhegyek védőszentjének tiszteletére rendezik meg a lellei szőlősgazdák minden év augusztusában a Balatonlellei Borhetet.
A vendégeket az egész héten tartó magyar és nemzetközi folklór legjavából álló műsorcsokor szórakoztatja.
A turisták eközben megkóstolhatják a minőségi lellei borokat. A borsátrak gyűrűjében az étkek nagy választékát is megtalálják, Csülökhegyek, sonka és kolbászhalmok illatos, ízes kavalkádja, csodálatos savanyúságok közül választhatnak a magyaros ízeket kedvelők.

 

LÁTNIVALÓK

Élményfürdő
A fürdő gyermek és felnőtt élménymedencéje, valamint úszómedencéje mellett, szaunákkal, gőzfürdővel, szoláriummal, masszázzsal várja a pihenni vágyókat.
A medencék vize fűthető, így hűvösebb időben is alkalmasak a fürdőzésre. 2003-ban és 2004-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium kék zászlóval jutalmazta a balatonlellei strandok kiváló vízminőségét.

Szintén 2004-ben a Balaton régió legvirágosabb strandja kitüntető címet is elnyerte.
A napfény strand élményfürdőjének legújabb szenzációja a négypályás óriás hullámcsúszda, mely nagy sikernek örvend vendégek körében.

Templom
Balatonlelle,
Kossuth L. u. 81.

Balatonlellén látható a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma, melyet Árkay Bertalan műépítész tervezett. Belső díszítése, egyedülálló festett üvegablakai, az oltár feletti mozaik és az itt őrzött festmények mind páratlan művészi értéket képviselnek. Parkjában Lékay László bíboros-hercegprímás szobra áll.

 

 

Kapoli Múzeum
Balatonlelle,
Kossuth L. u. 35.
 
Az 1700-as évek végén épült parasztház ad otthont a Kapoli Múzeumnak. A földszinten két állandó kiállítás keretében idősebb és ifjabb Kapoli Antal somogyi pásztor-fafaragómesterek, kiváló népművészek munkái, és Rodin tanítványának Ligeti Miklós szobrászművésznek alkotásai tekinthetőek meg. A múzeum tetőtéri galériájában neves kortárs művészek időszakos kiállításaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.
Balatonlelle - Kapoli Múzeum

Afrika Múzeum
Gróf Somssich Pongracz afrikai trófeagyűjteményét mutatják be, a 2000. nyarán nyílt Afrika Múzeumban. A számtalan kapitális trófeát felvonultató állandó kiállításban kultikus szobrok, eredeti használati tárgyak és Közép-Afrika teljes élővilágát bemutató fotók és illusztrációk is helyet kaptak. Az egyedülálló magángyűjtemény idegen nyelvű ismeretterjesztő anyaggal is várja a látogatókat egész éven át.

A településhez tartozó Kishegyen a szőlőművelés és termelés a legfontosabb ma is, azonban kellemes kirándulási és pihenési lehetőséget is biztosít a turistáknak sajátos hangulatával, festői panorámájával. A közel 200 m magas hegy tetején a barokk időkből származó kis műemléki kápolna áll és vele szemben az 1700-as években épült vincellér lakás és pince. A települést és a szőlőhegyet szilárd burkolatú út köti össze.

Balatonlelle - Kishegy

A szőlőhegy felett helyezkedik el a mintegy 136 ha területű turisztikai célra kialakított parkerdő.
A hegy lábánál a lovaglást kedvelőknek érdemes megállni. A gondosan kialakított számtalan versenynek ad otthont, díjugrató és fogathajtó bajnokságokat tartanak itt.

BALATONLELLEI SZÁLLÁSHELYEK

Margit Apartman Balatonlelle

Margo Apartman

Balatonlelle

Margo Apartman Balatonlelle központjában a Városháza mögött 4 apartmannal /4 szoba zuhanyzó WC-vel /l várja vendégeit.
Részletek »

Víz közeli Apartman Balatonlelle

Víz közeli Apartman Balatonlelle

Balatonlelle

Balatonlellén a víztől, szabad strandtól, homokos parttól, 300 méterre, centrumban található 2 apartmanos kertes ház, nyaralásra 2-12 fő részére KIADÓ!
Részletek »

Balatontourist Part-Hotel Balatonlelle

Balatontourist Part-Hotel Balatonlelle

Balatonlelle

A Part Hotel a Balaton déli partján, Balatonlelle központjától 2 percre, közvetlenül a vízparton található. Saját stranddal, és 2 saját stéggel rendelkező területe több mint egy hektár...
Részletek »

Fotók a településről

 

Önnek kiadó szálláshelye van?

Ez itt az Ön hirdetésének helye

Jelentkezzen Adatbázisunkba

        Kattints a gombra az ADATLAP kitöltéshez!